CE ESTE HISTEROSCOPIA?
Histeroscopia este o procedură ginecologică standardizată, care presupune explorarea precisă a canalului endocervical (interiorul colului uterin) și a cavității uterine prin introducerea unui endoscop cu fibră optică pe cai naturale (vagin, canal endocervical, cavitate uterină).
Histeroscopia este o tehnică minim invazivă, cu riscuri reduse, care are două valențe: diagnostică și intervențională. Altfel spus, histeroscopia prezintă avantajul de a combina scopul diagnostic cu metoda chirurgicală, terapeutică.
HISTEROSCOPIA DIAGNOSTICĂ presupune documentarea imagistică precisă a unei spectru larg de afecțiuni: fibrom uterin, polipi intracavitari, sinechii uterine (Sindrom Asherman), patologie endometrială, sângerări anormale, infertilitate, noduli submucosi, noduli intramurali, sept uterin, fragmente placentare postpartum, malformații congenitale (de exemplu, uterul unicorn) etc.
HISTEROSCOPIA INTERVENȚIONALĂ (numită și operatorie sau terapeutică) presupune cura chirurgicală a patologiilor endocervicale si intrauterine diagnosticate: excizia formațiunilor tumorale, rezecția malformațiilor uterine, rezecția sau ablația de endometru, efectuarea biopsiei endometriale, extragerea rămășițelor placentare postpartum, extracția unui sterilet care și-a schimbat poziția în cavitatea uterină fiind inclavat și cu firele vaginale retractate etc.
CARE SUNT AVANTAJELE HISTEROSCOPIEI?
Este o metodă minim invazivă, endoscopică, fără incizii, care presupune riscuri reduse. De cele mai multe ori pacienta nu necesită spitalizare după histeroscopie, recuperarea postoperatorie este rapidă, cu reinserție socio-profesională imediată.
Poate fi efectuată la orice vârstă, după începerea vieții sexuale.
Este o tehnică asistată imagistic, astfel încât putem stoca imagini utile pentru documentarea cazului și urmărirea evoluției.
Are atât rol diagnostic cât și terapeutic: dacă în timpul histeroscopiei diagnostice identificăm o problemă o și tratăm în cadrul aceleeași intervenții; de exemplu, dacă identificăm un fibrom în cavitatea uterină, îl și putem și exciza.
PREGĂTIREA PENTRU HISTEROSCOPIE. CUM DECURGE PROCEDURA?
Anterior histeroscopiei, pacienta este evaluată complet ginecologic - clinic, ecografic transvaginal, analize locale. Pot fi necesare analize de laborator suplimentare în funcție de amploarea intervenției.
Histeroscopia se poate efectua doar după tratarea eventualelor infecții locale și după excluderea unei posibile sarcini.
Se indică evitarea contactului sexual cu 1-2 zile înainte de procedură, precum și spălăturile vaginale interne cu circa 7 zile înainte; se recomandă igienizarea locală doar cu apă caldă.
Procedura de histeroscopie nu se poate efectua în timpul menstruației, fiind recomandat să se facă la cel puțin o săptămână de la ultima menstruație, pentru că atunci endometrul are grosimea cea mai mică.
Se recomandă repaus alimentar timp de minimum 6 ore înainte de intervenție.
Consultul preanestezic este important, deoarece procedura de histeroscopie se realizează sub anestezie (așadar, nu este dureroasă). Tipul de anestezie utilizat depinde de mai mulți factori medicali. Astfel, pe baza rezultatelor investigațiilor și a stării medicale generale a pacientei, medicul poate alege între anestezia locală, regională sau chiar generală. De cele mai multe ori, este preferată anestezia locală.
În timpul procedurii, care este efectuată de catre medicul ginecolog asistat, după caz, de medicul anestezit, se urmează anumite etape de lucru:
- curățarea cervixului si vaginului cu soluții antiseptice;
- dilatarea colului uterin folosindu-se instrumente speciale;
- introducerea histeroscopului prin vagin si col, până în interiorul cavității uterine;
- intervenția presupune crearea unei camere de lucru în cavitatea uterină care trebuie astfel destinsă; de regulă se folosesc o serie de lichide speciale care sunt circulate în permanență sub o anumită presiune;
- medicul examinează progresiv canalul endocervical, cavitatea uterină și ostiumurile tubare în scop diagnostic;
- când este necesar, medicul poate efectua o serie de manevre chirurgicale, de la biopsii până la excizia unor formațiuni tumorale intracavitare, iar în acest caz, prin intermediul histeroscopului, se introduc instrumentele necesare acestor proceduri.
În general, o intervenție de histeroscopie poate dura între 10 și 60 de minute. Durata depinde, în mare parte, de scopul acesteia - procedura dureaza mult mai mult în cazul histeroscopiei intervenționale.
Imediat după intervenție și în zilele următoare, pacientele pot prezenta anumite simptome, dar reduse sau moderate: crampe abdominale sau senzație de presiune la nivel pelvin care se însoțesc de sângerări vaginale. Aceste simptome se remit destul de repede și, de regulă, nu necesită medicație simptomatică.
În cadrul Clinicii Doctor Allia Dmour, Obstetrică-Ginecologie, realizăm următoarele tipuri de histeroscopie:
- Histeroscopie diagnostică
- Rezectoscopie: fibrom uterin intracavitar; fibrom submucos; polip
- Histeroscopie operatorie: fibrom uterin intracavitar; fibrom submucos; polip
- Histeroscopie sept uterin
- Histeroscopie sinechie uterina (sindromul Asherman)
- Histeroscopie operatorie hiperplazie endometru
- Histeroscopie biopsie endometru
- Histeroscopie extracție sterilet.
Vă așteptăm cu drag la clinica noastră!
Programări prin mesaj sau la telefon 0747 619 919 / 0371 371 381.
Aflați mai multe pe site-ul nostru, https://www.allia-ginecologie.com/.
.
Комментарии