top of page
shutterstock_1157405983_edited.jpg

SERVICII MEDICALE ȘI TRATAMENTE

GINECOLOGIE

 

CÂND ȘI DE CE SE RECOMANDĂ CONSULTAȚIA GINECOLOGICĂ:

Vă recomandăm să solicitați o consultație ginecologică cel puțin o dată pe an, care trebuie să conțină un test Babeș-Papanicolau. Acesta este un test prin care sunt prelevate celule din colul uterin şi examinate la microscop, iar rezultatele vor arăta dacă celulele sunt afectate de virusul papilloma uman (HPV), inclusiv dacă există orice modificări precanceroase sau canceroase. De asemenea, pot fi necesare alte investigații de laborator și ecografice pe care medicul le consideră necesare.

Dacă se întâmplă să vă simțiți rău, adresați-vă imediat medicului ginecolog, nu așteptați controlul anual.

Simptomele care impun un control ginecologic cât mai curând posibil sunt:​

 • sângerările anormale (metroragii);

 • modificări ale secreției vaginale, care pot fi patologice;

 • menstruațiile dureroase și neregulate ori lipsa menstruației (amenoree);

 • durere pelvină, durere la contact sexual, durere în timpul urinării si urinări frecvente, prurit;

 • tulburările de tranzit intestinal, creșterea în volum a abdomenului;

 • tensiune mamară, jenă sau durere la nivelul sânului/sânilor, modificări ale profilului, formei sânului  sau tegumentelor, scurgere mamelonară spontană/provocată, inflamație locală, fisuri mamelonare​​.​

CLINICA DOCTOR ALLIA DMOUR, OFERĂ PACIENTELOR SALE, LA NIVEL DE EXPERT:

Consultații generale, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor ginecologice

Varietate de intervenții chirurgicale ginecologice

Depistarea displaziei de col uterin (displaziei cervicale) și a cancerului de col uterin (cancerul cervical)

Diagnosticul și tratamentul infecțiilor vaginale

Controlul senologic, depistarea afecțiunilor mamare

Tratamentul endometriozei

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice

Terapia tulburărilor (pre)menopauzei

Diagnosticul și tratamentul infertilității

Diagnosticul și tratamentul fibromului uterin

Terapia contraceptivă

CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU CONSULTAȚIA GINECOLOGICĂ:

Investigațiile ginecologice necesită deseori recoltarea unor analize specifice, cum ar fi examenul citologic Babeș-Papanicolau (testul PAP) sau examenul secreției vaginale. Analiza tipului și aspectului secrețiilor vaginale îi dau medicului foarte multe informații despre starea de sănătate a pacientei. De aceea, în vederea recoltării corecte a acestor teste, este important să evitați, cu 48 de ore înainte de consultație, spălăturile vaginale interne, introducerea de ovule, precum și contactul sexual.  

Ginecologie
OBSTETRICĂ

 

MONITORIZAREA MEDICALĂ A SARCINII, LA NIVEL DE EXPERT:

Sarcina, o epopee de aproximativ 40 de săptămâni, reprezintă starea în care se află femeia între momentul fertilizării ovulului și cel al nașterii, precum și totalitatea fenomenelor prin care embrionul apoi fătul se dezvoltă în uterul matern.

Sarcina este un miracol pe care nicio știință nu îl poate explica în totalitate, un proces care te invită să te predai puterii nevăzute din spatele vieții. La capătul acestei călătorii, raiul se așterne sub tălpile mamelor.

Însă sarcina se impune a fi urmarită cu atenție de medicul obstetrician, deoarece aproximativ 20% din cazuri prezintă compicații medicale care pot pune în pericol viața mamei și a fătului.

Pentru o sarcină normală, consultațiile se fac o data pe lună în primele două trimestre (între săptămânile 1-28), iar în trimestrul 3 de două ori pe lună (între săptămânile 29-40).

Obiectivele monitorizării sarcinii sunt identificarea riscurilor obstetricale, stabilirea conduitei terapeutice și aducerea pe lume a unui nou născut cu un prognostic postnatal favorabil. De aceea, imediat ce crezi că ești însărcinată, trebuie să mergi la medic.

 

PRIMA CONSULTAȚIE PRENATALĂ este esențială pentru identificarea factorilor de risc ce pot afecta mama și fătul. Aceasta este consultația în care se pune diagnosticul de sarcină și cuprinde:

- anamneza pacientei, adică data ultimei menstruații normale, antecedentele obstetricale, antecedentele personale fiziologice (bolile copilăriei - rujeola, rubeola, varicela etc.), antecedente personale patologice (avorturi spontane, operații, hipertensiune arterială, diabet zaharat, afecțiuni endocrinologice etc.), antecedente heredo-colaterale (afecțiuni ale rudelor apropiate, existența unor boli în familie - hemofilie, diabet zaharat, feți malformați etc.), date despre conditiile de muncă și trai;

- examenul clinic general (măsurarea greutății, înălțimii, tensiunii arteriale și frecvenței pulsului arterial);

- examenul clinic obstetrical (vagin și col uterin);

- examen ecografic, pentru a se stabili localizarea sarcinii, vârsta gestațională și viabilitatea produsului de concepție;

- medicul va recomanda setul de analize corespunzătoare primului trimestru de sarcină - analize de sânge și urină, completate de cele ginecologice;

- medicul va face viitoarei mame recomandările cu privire la următoarele controale și la conduita pe timpul sarcinii.

SPECTRUL DE TESTE PENTRU PRIMUL TRIMESTRU DE SARCINĂ trebuie să cuprindă:

Hemoleucograma completă, grupa de sânge și Rh-ul, acid uric, creatinina, uree, transaminaze hepatice, colesterol, trigliceride, calcemie, glicemie, cuagulograma, sumar de urină, urocultură, test Elisa pentru Hiv 1 si 2, rpr, tpha, hepatita B si C, secreție vaginală, cultură col uterin.

Investigație imagistică: ecografie.

Optional: Profil Torch, Listeria Monocytogenes, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma.

Dacă ai Rh negativ (o trăsătură moștenită, care se referă la absența unei proteine specifice pe suprafața globulelor roșii), iar copilul are Rh pozitiv, sistemul tău imunitar va produce anticorpi anti-Rh. În mod normal, acești anticorpi nu reprezintă un risc la prima sarcină, însa în cazul celei de-a doua sarcini, dacă fătul moștenește Rh-ul pozitiv de la tată, anticorpii anti-Rh produși anterior vor traversa placenta și vor distruge globulele rosii ale copilului, ceea ce poate duce la apariția anemiei fetale. În acest caz va fi nevoie să faci un alt test – test screening pentru anticorpi anti-Rh în primul trimestru de sarcină și care va fi repetat apoi în saptămâna 28.

CONSULTATIILE PRENATALE DIN TRIMESTRUL II

Cuprind discuții despre evoluția sarcinii, examenul clinic general, monitorizarea creșterii în greutate, valorile tensiunii arteriale. Se notează data apariției primelor mișcări fetale (data perceperii primelor mișcări de către gravidă). Acest lucru se întâmplă între săptămânile 18 - 22 la prima sarcină și între săptămânile 16 - 20 la următoarele sarcini. Tot în cadrul acestor consultații se monitorizează bătaile cordului fetal, se măsoară circumferința abdominală și înălțimea fundului uterin.

INVESTIGATII MEDICALE PENTRU TRIMESTRUL II DE SARCINĂ:

Dublu test de sarcină (între săptamânile 11 - 13), triplu test de sarcină (între săptamânile 16 - 18). Aceste teste sunt folosite pentru detectarea defectului de tub neural și a anomaliilor cromozomiale (de ex. trisomia 21 = sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, sindrom Turner). Dacă la unul dintre aceste teste apar modificări, în sensul unui risc crescut pentru malformații fetale, următorul pas este efectuarea amniocentezei (între săptamânile 16 - 22 de sarcină), în cadrul căreia se va efectua analiza cromozomilor fetali.

Tot in trimestrul II, la gravidele cu incompatibilitate în sistem Rh se va recomanda depistarea anticorpilor anti Rh (în săptamâna 16 și 28), analiză ce va fi repetată în trimestrul III.

Între săptamânile 20 - 24 de sarcină se recomandă efecturea examenului ecografic de morfologie fetală.

CONSULTAȚIILE DIN TRIMESTRUL III DE SARCINĂ

Consultațiile prenatale din trimestrul III oferă informații cu privire la evoluția sarcinii, permițând stabilirea prognosticului de naștere și implicit a modalității: naștere naturală sau prin operație cezariană. Consultațiile medicale cuprind:

- examen clinic general, monitorizarea creșterii în greutate, măsurarea tensiunii arteriale, monitorizarea mișcărilor fetale;

- examen clinic obstetrical;

- examen vaginal cu valvele;

- examen vaginal digital;

- măsurarea bătăilor cordului fetal;

- aprecierea mișcărilor active fetale;

- monitorizarea tonusului uterin.

INVESTIGATII MEDICALE PENTRU TRIMESTRUL III DE SARCINĂ:

- examen ecografic, de regulă transabdominal, dar se poate asocia în unele circumstanțe și ecografia endovaginală;

- morfologia fetală de trimestrul III (între săptamânile 30 – 32), pentru a aprecia creșterea fetală;

- analize de sânge de rutină, analize epidemiologice (săptamâna 36);

- sumar de urină și frotiu citobacteriologic vaginal (săptamâna 36).

ENDOCRINOLOGIE (GINECOLOGIE ENDOCRINOLOGICĂ)

Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă de studierea și tratarea patologiilor hormonale. Hormonii reglează metabolismul, respirația, creșterea, reproducerea, percepția senzorială și mișcarea, iar dezechilibrele hormonale constituie baza multor afectiuni diagnosticate și tratate multidisciplinar în medicină. 
Cele mai frecvente patologii hormonale și complicații etiologice sunt dereglările glandei tiroide (hipotiroidismul, hipertiroidismul, cancerul tiroidian, gușa), tulburările legate de obezitate, sindromul ovarului micropolichistic și osteoporoza (prima cauză a osteoporozei le femei este privarea de estrogeni specifică menopauzei).

 

În privința femeilor, multe patologii specifice ginecologiei se leagă de afecțiuni endocrinologice, între cele două discipline medicale (ginecologie și endocrinologie) existând numeroase interferențe. 
Ginecologia endocrinologică se referă la afecțiunile de graniță între specialitățile de ginecologie și endocrinologie:
- tulburări ale pubertății;
- neregularitatea, alternarea de flux, întârzierea sau dispariția ciclului menstrual;
- menopauza precoce, premenopauza, menopauza și postmenopauza;
- sindromul ovarului polichistic (tip I – adevărat; tip II – cu apariția după uzul de contraceptive orale; tip III – reacție inflamatorie; tip IV – reacție de suprasolicitare suprarenaliană);
- acnee, seboree, pilozitate corporală sau facială în exces;
- infertilitate;
- contracepție;
- patologie mamară.


De cele mai multe ori, un consult endocrinologic include și efectuarea unei ecografii tiroidiene, pe lângă anamneză, examenul clinic și recoltarea analizelor specifice. La recomandarea medicului, pentru stabilirea diagnosticului și prescrierea tratamentului, pot fi făcute și alte investigații - analize hormonale, biopsie, examen RMN, tomografie. 

Obstetrică
Endocrinologie
ECOGRAFII, COLPOSCOPIE, CARDIOTOCOGRAFIE ȘI ANALIZE

 

IMPORTANȚA ECOGRAFIEI ÎN OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE:

Ecografia reprezintă o examinare medicală cu ajutorul ultrasunetelor. Este metoda imagistică cea mai utilizată de investigare a afecțiunilor organelor genitale feminine (vagin, col, uter, ovare, trompe uterine). De asemenea, ecografia este una dintre cele mai importante investigații pentru diagnosticul și monitorizarea sarcinii, pentru că oferă informații care nu pot fi obținute altfel. În plus, are avantajul că este noninvazivă, nedureroasă, fără efecte adverse asupra fătului și se poate utiliza ori de câte ori este nevoie. Unul dintre secretele pe care ecografia le poate dezvălui este sexul fătului, care începe să fie vizibil din luna a patra. 

Ecografia transvaginală (endovaginală) este de multe ori recomandată pentru diagnosticarea unor afecțiuni ale aparatului genital feminin sau pentru a urmări în dinamică evoluția acestora. Această explorare imagistică este lipsită de riscuri, nu are contraindicații și constă în introducerea în vagin a unei sonde (cu dimensiuni de apoximativ 10-12cm) care emite ultrasunete și care captează ecoul sonic de la organele explorate. În acest fel pot fi vizualizate ovarele, trompele uterine, uterul, precum și formațiunile patologice de la acest nivel, cu minim de disconfort pentru pacientă.

Ecografia abdominală inferioară (ecografia pelvină) ajută medicul să evalueze dimensiunea și poziția vaginului, uterului, cervixului, a trompelor uterine și a ovarelor. Această examinare este o parte importantă a medicinii preventive și ajută la diagosticarea precoce a cancerelor, infecțiilor, bolilor transmise sexual și a altor afecțiuni ale organelor genitale.

Ecografia mamară este o metodă de examinare a sânilor, necesară pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor sânului, pentru investigarea inflamațiilor sau infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) și a traumatismelor mamare, precum și pentru diferențierea formațiunilor mamare benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase). După vârsta de 30 de ani este recomandat ca orice femeie să își facă anual o ecografie la sân.

Ecografia Doppler tiroidiană este o examinare imagistică non-invazivă, care evidențiază structura glandei tiroide, dimensiunea, forma și consistența, oferind medicului informații importante despre modificarile patologice - noduli tiroidieni, chisturi, inflamatie, hipertrofie sau tumori.

Ecografia generală este o metodă de diagnostic de primă intenție, având ca zone investigate abdomenul superior (ficat, căi biliare, stomac, splină, rinichi, pancreas, vezică biliară), precum și glanda tiroidă.

Ecografiile de biometrie fetală măsoară anumite părți fetale, iar dimensiunile sunt comparate cu datele din anumite tabele, conform vârstei gestaționale. Astfel se determină dacă fătul crește normal sau are anumite probleme. In timpul ecografiilor de biometrie fetală, medicul evaluează vârsta sarcinii, data concepției și data probabilă a nașterii.

Morfologia fetală de trimestrul I. Se poate realiza între săptămânile 11–14. Ideal este ca investigația să aibă loc la 12 săptămâni. Sunt evaluate și măsurate anumite structuri fetale și se evidențiază riscul pentru acel făt de a avea o malformație sau un risc genetic. În timpul acestei ecografii, se va evalua obligatoriu translucența nucală, un test care îi permite medicului să descopere dacă fătul prezintă riscul de a avea sindromul Down sau alte boli cauzate de anomaliile cromozomiale.

Morfologia fetală de trimestrul II. Se realizează între 20 și 22 de săptămâni de sarcină și permite evaluarea dezvoltării fătului și aspectul diverselor organe, ea numindu-se din acest motiv “ecografie morfologică”. Este considerată a fi una dintre cele mai importante și amănunțite ecografii din timpul sarcinii, întrucât evaluează dacă organele fatului (inima, ficatul, rinichii), capul, coloana vertebrală, bazinul si membrele s-au dezvoltat in mod corect.

Morfologia fetală de trimestrul III. Aceasta va fi indicată în timpul ultimului trimestru de sarcină, în jur de 32 de săptămâni. În timpul acesteia se evalueaza dacă fătul a crescut în mod corect și dacă se încadrează în limite normale. Medicul va măsura, printre altele, circumferința capului și lungimea femurului fătului.

Ecografia Doppler fetală este folosită în sarcină pentru a urmări fluxul sangvin de la nivelul arterelor ombilicale, cerebrale și cordului și poate fi realizată odată cu morfologia de trimestru, când se determină conformația anatomică a fătului. În condiții de rutină, examinarea Doppler a fătului se realizează rar. Doppler-ul fetal este rezervat acelor cazuri speciale când starea de sănătate a mamei sau a fătului ridică probleme de conduită medicală, ca de exemplu în cazurile de hipertensiune arterială a mamei, diabet gestațional, restricții de creștere intrauterină a fătului, incompatibilitate de Rh, lipsa perceperii mișcărilor fetale. Prima examinare Doppler se poate face la 12 săptămâni de sarcină, când se apreciază calitatea fluxului de sânge la nivelul arterelor uterine, adică acele vase de sânge care poartă oxigenul și nutrienții de la mamă la bebeluș. 

Ecografia 3D/4D este o investigație bazată pe ultrasunete care este folosită frecvent în obstetrică.
Ecografia 3D permite reconstrucția imaginii în 3 planuri: frontal, sagital și transversal. Ecografia 4D adaugă un al patrulea element celor mai sus menționate: timpul. Se pot astfel surprinde imagini ale fătului care se mișcă, își ține degetele în gură sau zâmbește. Prin intermediul ecografiei 4D, părintii au ocazia să își vadă mai clar copilul încă de când se află în uter, iar acest lucru este benefic pentru legătura emoțională dintre ei. Claritatea imaginilor 3D/4D depind de lichidul amniotic în zona de interes, poziția fătului, grosimea peretelui matern (obezitate maternă).

Tehnicile moderne de ecografie permit un grad ridicat de acuratețe a diagnosticului, dar trebuie să fie asociate, în cele mai multe cazuri, cu examenul ginecologic propriu-zis. 

COLPOSCOPIA SAU VIDEOCOLPOSCOPIA

Colposcopia (în greaca veche kolpos înseamna uter sau vagin, iar skopos înseamnă a te uita) reprezintă o metodă de investigație medicală imagistică / endoscopică neinvazivă și neiradiantă, în scopul diagnosticării și tratării afecțiunilor ginecologice specifice tractului genital inferior și părții inferioare a uterului.

Colposcopia se realizează de către medicul ginecolog cu ajutorul unui instrument medical numit colposcop sau videocolposcop, care luminează și măreste vizual suprafața colului uterin. Badijonarea cu o soluție de acid acetic a colului în timpul examinării determină evidențierea celulelor afectate în mod special de infecția cu Virusul Papilloma Uman (HPV) și a leziunilor sau modificărilor pre-canceroase și canceroase ale colului uterin.

CARDIOTOCOGRAFIA

Cardiotocografia sau testul fetal non-stres se efectuează în ultimele săptămâni de sarcină și reprezintă monitorizarea bătăilor cordului fetal și a contracțiilor intrauteriene, cu ajutorul unui aparat numit cardiotocograf. Această investigație este recomandată de medic în special în cazul sarcinilor care prezintă complicații, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, tulburările de coagulare, bolile autoimune sau afecțiunile tiroidiene. 

CLINICA DOCTOR ALLIA DMOUR, OFERĂ PACIENTELOR SALE UN SPECTRU IMPORTANT DE ANALIZE SPECIFICE:

 • Recoltare biopsie col uterin

 • Biopsie de endometru

 • Extragere și biopsie polip cervical

 • Biopsie mamară

 • Test Babes Papanicolau în mediu uscat

 • Test Babes Papanicolau în mediu lichid

 • Test ADN HPV  detecție și genotipare

 • Recoltare secretie vaginala examen bacteriologic lamă

 • Cultură secreție vaginală

 • Profil extins trombofilie

 • Test Panorama cu microdeleții

 • Analize hormonale

 • Estradiol

 • Progesteron

 • Testosteron

 • Prolactina

 • FSH

 • LH

 • Analiza AMH

 • Profil TORCH

 • Analiza HIV

 • Analiza VDRL

 • Beta HCG trisomie trim. I

 • Scor Roma

 • CA 125 (ovar, canale biliare)

 • CA 15.3 (glanda mamara)

 • ARNr chlamydia + neisseria gonorrhoeae

 • Mycoplasma + ureaplasma

 • Sumar urină

 • Urocultură

 • Hemoleucograma completă

 • Analize ovar micropolichistic

 • Analize patologie tiroidiană

 • Analize obezitate

 • Analize osteoporoză

Imagistică, analize
bottom of page