SERVICII MEDICALE ȘI TRATAMENTE
GINECOLOGIE
CÂND ȘI DE CE SE RECOMANDĂ CONSULTAȚIA GINECOLOGICĂ:
Vă recomandăm să solicitați o consultație ginecologică cel puțin o dată pe an, care trebuie să conțină un test Babeș-Papanicolau. Acesta este un test prin care sunt prelevate celule din colul uterin şi examinate la microscop, iar rezultatele vor arăta dacă celulele sunt afectate de virusul papilloma uman (HPV), inclusiv dacă există orice modificări precanceroase sau canceroase. De asemenea, pot fi necesare alte investigații de laborator și ecografice pe care medicul le consideră necesare.
Dacă se întâmplă să vă simțiți rău, adresați-vă imediat medicului ginecolog, nu așteptați controlul anual.
Simptomele care impun un control ginecologic cât mai curând posibil sunt:
-
sângerările anormale (metroragii);
-
modificări ale secreției vaginale, care pot fi patologice;
-
menstruațiile dureroase și neregulate ori lipsa menstruației (amenoree);
-
durere pelvină, durere la contact sexual, durere în timpul urinării si urinări frecvente, prurit;
-
tulburările de tranzit intestinal, creșterea în volum a abdomenului;
-
tensiune mamară, jenă sau durere la nivelul sânului/sânilor, modificări ale profilului, formei sânului sau tegumentelor, scurgere mamelonară spontană/provocată, inflamație locală, fisuri mamelonare.
CLINICA DOCTOR ALLIA DMOUR, OFERĂ PACIENTELOR SALE, LA NIVEL DE EXPERT:
-
Consultații generale, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor ginecologice
-
Varietate de intervenții chirurgicale ginecologice
-
Depistarea displaziei de col uterin (displaziei cervicale) și a cancerului de col uterin (cancerul cervical)
-
Diagnosticul și tratamentul infecțiilor vaginale
-
Controlul senologic, depistarea afecțiunilor mamare
-
Tratamentul endometriozei
-
Tratamentul sindromului ovarelor polichistice
-
Terapia tulburărilor (pre)menopauzei
-
Diagnosticul și tratamentul infertilității
-
Diagnosticul și tratamentul fibromului uterin
-
Terapia contraceptivă
CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU CONSULTAȚIA GINECOLOGICĂ:
Investigațiile ginecologice necesită deseori recoltarea unor analize specifice, cum ar fi examenul citologic Babeș-Papanicolau (testul PAP) sau examenul secreției vaginale. Analiza tipului și aspectului secrețiilor vaginale îi dau medicului foarte multe informații despre starea de sănătate a pacientei. De aceea, în vederea recoltării corecte a acestor teste, este important să evitați, cu 48 de ore înainte de consultație, spălăturile vaginale interne, introducerea de ovule, precum și contactul sexual.
OBSTETRICĂ
MONITORIZAREA COMPLETĂ A SARCINII, LA NIVEL DE EXPERT.
ASIGURĂM ȘI NAȘTEREA CEZARIANĂ / NATURALĂ ÎN SISTEM PRIVAT!
Sarcina, o epopee de aproximativ 40 de săptămâni, reprezintă starea în care se află femeia între momentul fertilizării ovulului și cel al nașterii, precum și totalitatea fenomenelor prin care embrionul apoi fătul se dezvoltă în uterul matern.
Sarcina este un miracol pe care nicio știință nu îl poate explica în totalitate, un proces care te invită să te predai puterii nevăzute din spatele vieții. La capătul acestei călătorii, raiul se așterne sub tălpile mamelor.
Însă sarcina se impune a fi urmarită cu atenție de medicul obstetrician, deoarece aproximativ 20% din cazuri prezintă compicații medicale care pot pune în pericol viața mamei și a fătului.
Pentru o sarcină normală, consultațiile se fac o data pe lună în primele două trimestre (între săptămânile 1-28), iar în trimestrul 3 de două ori pe lună (între săptămânile 29-40).
Obiectivele monitorizării sarcinii sunt identificarea riscurilor obstetricale, stabilirea conduitei terapeutice și aducerea pe lume a unui nou născut cu un prognostic postnatal favorabil. De aceea, imediat ce crezi că ești însărcinată, trebuie să mergi la medic.
Echipa medicală a clinicii Doctor Allia Dmour asigură și NAȘTEREA ÎN SISTEM PRIVAT, pe lângă monitorizarea completă a sarcinilor. În baza unui contract de tip business-to-business, încheiat cu ARCADIA - Spitale și Centre Medicale, medicii clinicii noastre au acces la infrastructura de operații, nașteri, spitalizare și îngrijire postnatală pe care partenerul ARCADIA a dezvoltat-o continuu la cele mai exigente standarde de performanță și grijă față de pacient.
Venim astfel în întâmpinarea pacienteler care ne solicită, în multe cazuri, nu numai monitorizarea completă a sarcinii în cadrul clinicii noastre, ci și asistența la naștere prin operație cezariană sau naștere naturală tot în sistem privat.
Pentru detalii legate de prețul nașterii în sistem privat, oferte și modalități de plată eșalonată/în rate, vă rugăm să ne contactați la telefon 0747619919 sau 0371371381.
PRIMA CONSULTAȚIE PRENATALĂ este esențială pentru identificarea factorilor de risc ce pot afecta mama și fătul. Aceasta este consultația în care se pune diagnosticul de sarcină și cuprinde:
- anamneza pacientei, adică data ultimei menstruații normale, antecedentele obstetricale, antecedentele personale fiziologice (bolile copilăriei - rujeola, rubeola, varicela etc.), antecedente personale patologice (avorturi spontane, operații, hipertensiune arterială, diabet zaharat, afecțiuni endocrinologice etc.), antecedente heredo-colaterale (afecțiuni ale rudelor apropiate, existența unor boli în familie - hemofilie, diabet zaharat, feți malformați etc.), date despre conditiile de muncă și trai;
- examenul clinic general (măsurarea greutății, înălțimii, tensiunii arteriale și frecvenței pulsului arterial);
- examenul clinic obstetrical (vagin și col uterin);
- examen ecografic, pentru a se stabili localizarea sarcinii, vârsta gestațională și viabilitatea produsului de concepție;
- medicul va recomanda setul de analize corespunzătoare primului trimestru de sarcină - analize de sânge și urină, completate de cele ginecologice;
- medicul va face viitoarei mame recomandările cu privire la următoarele controale și la conduita pe timpul sarcinii.
SPECTRUL DE TESTE PENTRU PRIMUL TRIMESTRU DE SARCINĂ trebuie să cuprindă:
Hemoleucograma completă, grupa de sânge și Rh-ul, acid uric, creatinina, uree, transaminaze hepatice, colesterol, trigliceride, calcemie, glicemie, cuagulograma, sumar de urină, urocultură, test Elisa pentru Hiv 1 si 2, rpr, tpha, hepatita B si C, secreție vaginală, cultură col uterin.
Investigație imagistică: ecografie.
Optional: Profil Torch, Listeria Monocytogenes, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma.
Dacă ai Rh negativ (o trăsătură moștenită, care se referă la absența unei proteine specifice pe suprafața globulelor roșii), iar copilul are Rh pozitiv, sistemul tău imunitar va produce anticorpi anti-Rh. În mod normal, acești anticorpi nu reprezintă un risc la prima sarcină, însa în cazul celei de-a doua sarcini, dacă fătul moștenește Rh-ul pozitiv de la tată, anticorpii anti-Rh produși anterior vor traversa placenta și vor distruge globulele rosii ale copilului, ceea ce poate duce la apariția anemiei fetale. În acest caz va fi nevoie să faci un alt test – test screening pentru anticorpi anti-Rh în primul trimestru de sarcină și care va fi repetat apoi în saptămâna 28.
CONSULTATIILE PRENATALE DIN TRIMESTRUL II
Cuprind discuții despre evoluția sarcinii, examenul clinic general, monitorizarea creșterii în greutate, valorile tensiunii arteriale. Se notează data apariției primelor mișcări fetale (data perceperii primelor mișcări de către gravidă). Acest lucru se întâmplă între săptămânile 18 - 22 la prima sarcină și între săptămânile 16 - 20 la următoarele sarcini. Tot în cadrul acestor consultații se monitorizează bătaile cordului fetal, se măsoară circumferința abdominală și înălțimea fundului uterin.
INVESTIGATII MEDICALE PENTRU TRIMESTRUL II DE SARCINĂ:
Dublu test de sarcină (între săptamânile 11 - 13), triplu test de sarcină (între săptamânile 16 - 18). Aceste teste sunt folosite pentru detectarea defectului de tub neural și a anomaliilor cromozomiale (de ex. trisomia 21 = sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, sindrom Turner). Dacă la unul dintre aceste teste apar modificări, în sensul unui risc crescut pentru malformații fetale, următorul pas este efectuarea amniocentezei (între săptamânile 16 - 22 de sarcină), în cadrul căreia se va efectua analiza cromozomilor fetali.
Tot in trimestrul II, la gravidele cu incompatibilitate în sistem Rh se va recomanda depistarea anticorpilor anti Rh (în săptamâna 16 și 28), analiză ce va fi repetată în trimestrul III.
Între săptamânile 20 - 24 de sarcină se recomandă efecturea examenului ecografic de morfologie fetală.
CONSULTAȚIILE DIN TRIMESTRUL III DE SARCINĂ
Consultațiile prenatale din trimestrul III oferă informații cu privire la evoluția sarcinii, permițând stabilirea prognosticului de naștere și implicit a modalității: naștere naturală sau prin operație cezariană. Consultațiile medicale cuprind:
- examen clinic general, monitorizarea creșterii în greutate, măsurarea tensiunii arteriale, monitorizarea mișcărilor fetale;
- examen clinic obstetrical;
- examen vaginal cu valvele;
- examen vaginal digital;
- măsurarea bătăilor cordului fetal;
- aprecierea mișcărilor active fetale;
- monitorizarea tonusului uterin.
INVESTIGATII MEDICALE PENTRU TRIMESTRUL III DE SARCINĂ:
- examen ecografic, de regulă transabdominal, dar se poate asocia în unele circumstanțe și ecografia endovaginală;
- morfologia fetală de trimestrul III (între săptamânile 30 – 32), pentru a aprecia creșterea fetală;
- analize de sânge de rutină, analize epidemiologice (săptamâna 36);
- sumar de urină și frotiu citobacteriologic vaginal (săptamâna 36).
ENDOCRINOLOGIE
Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă de studierea și tratarea patologiilor hormonale. Hormonii reglează metabolismul, respirația, creșterea, reproducerea, percepția senzorială și mișcarea, iar dezechilibrele hormonale constituie baza multor afectiuni diagnosticate și tratate multidisciplinar în medicină.
Cele mai frecvente patologii hormonale și complicații etiologice sunt dereglările glandei tiroide (hipotiroidismul, hipertiroidismul, cancerul tiroidian, gușa), tulburările legate de obezitate, sindromul ovarului micropolichistic și osteoporoza (prima cauză a osteoporozei le femei este privarea de estrogeni specifică menopauzei).
În privința femeilor, multe patologii specifice ginecologiei se leagă de afecțiuni endocrinologice, între cele două discipline medicale (ginecologie și endocrinologie) existând numeroase interferențe.
Ginecologia endocrinologică se referă la afecțiunile de graniță între specialitățile de ginecologie și endocrinologie:
-
tulburări ale pubertății;
-
neregularitatea, alternarea de flux, întârzierea sau dispariția ciclului menstrual;
-
menopauza precoce, premenopauza, menopauza și postmenopauza;
-
sindromul ovarului polichistic (tip I – adevărat; tip II – cu apariția după uzul de contraceptive orale; tip III – reacție inflamatorie; tip IV – reacție de suprasolicitare suprarenaliană);
-
acnee, seboree, pilozitate corporală sau facială în exces;
-
infertilitate;
-
contracepție;
-
patologie mamară.
De cele mai multe ori, un consult endocrinologic include și efectuarea unei ecografii tiroidiene, pe lângă anamneză, examenul clinic și recoltarea analizelor specifice. La recomandarea medicului, pentru stabilirea diagnosticului și prescrierea tratamentului, pot fi făcute și alte investigații - analize hormonale, biopsie, examen RMN, tomografie.
ESTETICĂ GINECOLOGICĂ, GINECOLOGIE REGENERATIVĂ ȘI REJUVENARE VAGINALĂ
MEDICINA REGENERATIVĂ reprezintă un efort științific sistematizat al tuturor disciplinelor medicale, de a dezvolta tratamente minim invazive, care să stimuleze procesele naturale de vindecare a țesuturilor lezate sau afectate de modificări degenerative. Ca parte integrantă a acestui efort, GINECOLOGIA REGENERATIVĂ restabilește structura și funcția normală a organelor genitale feminine, prin folosirea factorilor biologici și a reacțiilor naturale ale organismului.
ESTETICA GINECOLOGICĂ este o ramura a ginecologiei care are ca scop îmbunătățirea aspectului și funcțiilor organelor genitale feminine, redarea esteticii, regenerarea sau rejuvenarea țesuturilor deteriorate din cauza vârstei, a patologiilor diverse, a intervențiilor chirurgicale sau în urma nașterilor.
Estetica ginecologică și ginecologia regenerativă, ca de altfel întreaga disciplină medicală a ginecologiei, nu pot fi considerate subiecte ”interzise” sau ”rușinoase” într-o societate în care demnitatea, nevoile și sănătatea femeilor sunt respectate ca principii. Această ramură a medicinei crește considerabil calitatea vieții femeilor și le redă demnitatea, stima de sine și locul firesc în familie și societate.
Combinarea tehnicilor moderne non-invazive de estetică ginecologică și ginecologie regenerativă cu metode minim invazive de ginecologie funcțională și operatorie, tratează un spectru larg de afecțiuni, atât din perspectivă estetică, cât și funcțională, astfel: tratament laxitate vaginală cauzată de sarcină, naștere sau vârstă; regenerarea mucoasei vaginale, a mușchilor și a tegumentelor, tratament atrofie vaginală; tratament disfuncții sexuale și îmbunătățirea vieții intime (hidratarea vaginală, creșterea lubrifierii, creșterea sensibilității, eliminarea durerii la contact); estetica regiunii vulvo-vaginale externe, rejuvenare labială; tratamentul cicatricilor vaginale după naștere naturală și epiziotomie, tratamentul lichenului plan; tratament non-invaziv incontinență urinară, sindrom genito-urinar de menopauză, infecții vaginale recurente, dureri la urinare și cistite recurente.
REJUVENAREA VAGINALĂ, în sens larg, se referă la tratamentele interne și externe, nonchirurgicale sau chirurgicale, prin care se realizează reabilitarea și întinerirea anatomiei vaginale. Femeile recurg la această soluție din motive estetice sau pentru a rezolva probleme medicale. Nașterile și procesul de îmbătrânire fac ca țesuturile zonei vulvo-vaginale să-și piardă elasticitatea, rezistența și aspectul estetic. Acest lucru determină incontinență urinară, uscăciune vaginală, lipsa plăcerii sexuale, piele ridată, hiperpigmentată ori lăsată etc.
Rejuvenarea vaginală internă se realizează prin stimularea peretelui vaginal. În acest fel se produce colagen, se remodelează țesutul și se restabilește flexibilitatea acestuia. Tratamentul vizează mucoasa vaginală, regenerează epiteliul și țesuturile conective. Cele mai noi tehnici de rejuvenare vaginală internă sunt non-invazive și nedureroase (se administrează anestezice ușoare pentru a elimina complet disconfortul) și au rezultate imediate în cura atrofiei vaginale, a laxității vaginale cauzate de sarcină, naștere sau vârstă, a incontinenței urinare, a afecțiunilor funcționale (cistite, infecții recurente), precum și în tratarea eficientă a disfuncțiilor sexuale (hidratarea vaginală, creșterea lubrifierii, creșterea sensibilității, eliminarea durerii la contact). Rejuvenarea vaginală internă poate fi asociată și cu rejuvenarea labială, pentru estetica regiunii vulvo-vaginale externe.
Clinica Doctor Allia Dmour oferă pacientelor sale următoarele tratamente de estetică ginecologică și ginecologie regenerativă:
-
PACHET LASER CO2 REJUVENARE VAGINALĂ ZONA INTERNĂ + ZONA EXTERNĂ
-
Tratament PRP cu PLASMOGEL™ (platelet rich plasma - plasmă îmbogățită cu trombocite, folosirea plasmei proprii) pentru rejuvenare vaginală sau infertilitate
-
Tratament ACID HIALURONIC Regenyal ARMONIA™ - rejuvenare vaginală extern și/sau intern, estetică ginecologică
-
PACHET COMPLET REJUVENARE VAGINALĂ ZONA INTERNĂ + ZONA EXTERNĂ: LASER CO2 + TRATAMENT PRP PLASMOGEL™ + TRATAMENT ACID HIALURONIC REGENYAL ARMONIA™
-
LABIOPLASTIE: refacerea chirurgicală a aspectului estetic al labiilor
-
VAGINOPLASTIE: cura chirurgicală a rupturii de perineu
-
HIMENOPLASTIE: refacerea chirurgicală a himenului
HISTEROSCOPIE DIAGNOSTICĂ ȘI INTERVENȚIONALĂ
Histeroscopia este o procedură ginecologică standardizată, care presupune explorarea precisă a canalului endocervical (interiorul colului uterin) și a cavității uterine prin introducerea unui endoscop cu fibră optică pe cai naturale (vagin, canal endocervical, cavitate uterină).
Histeroscopia este o tehnică minim invazivă, cu riscuri reduse, care are două valențe: diagnostică și intervențională. Altfel spus, histeroscopia prezintă avantajul de a combina scopul diagnostic cu metoda chirurgicală, terapeutică.
HISTEROSCOPIA DIAGNOSTICĂ presupune documentarea imagistică precisă a unei spectru larg de afecțiuni: fibrom uterin, polipi intracavitari, sinechii uterine (Sindrom Asherman), patologie endometrială, sângerări anormale, infertilitate, noduli submucosi, noduli intramurali, sept uterin, fragmente placentare postpartum, malformații congenitale (de exemplu, uterul unicorn) etc.
HISTEROSCOPIA INTERVENȚIONALĂ (numită și operatorie sau terapeutică) presupune cura chirurgicală a patologiilor endocervicale si intrauterine diagnosticate: excizia formațiunilor tumorale, rezecția malformațiilor uterine, rezecția sau ablația de endometru, efectuarea biopsiei endometriale, extragerea rămășițelor placentare postpartum, extracția unui sterilet care și-a schimbat poziția în cavitatea uterină fiind inclavat și cu firele vaginale retractate etc.
CARE SUNT AVANTAJELE HISTEROSCOPIEI?
Este o metodă minim invazivă, endoscopică, fără incizii, care presupune riscuri reduse. De cele mai multe ori pacienta nu necesită spitalizare după histeroscopie, recuperarea postoperatorie este rapidă, cu reinserție socio-profesională imediată.
Poate fi efectuată la orice vârstă, după începerea vieții sexuale.
Este o tehnică asistată imagistic, astfel încât putem stoca imagini utile pentru documentarea cazului și urmărirea evoluției.
Are atât rol diagnostic cât și terapeutic: dacă în timpul histeroscopiei diagnostice identificăm o problemă o și tratăm în cadrul aceleeași intervenții; de exemplu, dacă identificăm un fibrom în cavitatea uterină, îl și putem și exciza.
PREGĂTIREA PENTRU HISTEROSCOPIE. CUM DECURGE PROCEDURA?
Anterior histeroscopiei, pacienta este evaluată complet ginecologic - clinic, ecografic transvaginal, analize locale. Pot fi necesare analize de laborator suplimentare în funcție de amploarea intervenției.
Histeroscopia se poate efectua doar după tratarea eventualelor infecții locale și după excluderea unei posibile sarcini.
Se indică evitarea contactului sexual cu 1-2 zile înainte de procedură, precum și spălăturile vaginale interne cu circa 7 zile înainte; se recomandă igienizarea locală doar cu apă caldă.
Procedura de histeroscopie nu se poate efectua în timpul menstruației, fiind recomandat să se facă la cel puțin o săptămână de la ultima menstruație, pentru că atunci endometrul are grosimea cea mai mică.
Se recomandă repaus alimentar timp de minimum 6 ore înainte de intervenție.
Consultul preanestezic este important, deoarece procedura de histeroscopie se realizează sub anestezie (așadar, nu este dureroasă). Tipul de anestezie utilizat depinde de mai mulți factori medicali. Astfel, pe baza rezultatelor investigațiilor și a stării medicale generale a pacientei, medicul poate alege între anestezia locală, regională sau chiar generală. De cele mai multe ori, este preferată anestezia locală.
În timpul procedurii, care este efectuată de catre medicul ginecolog asistat, după caz, de medicul anestezit, se urmează anumite etape de lucru:
- curățarea cervixului si vaginului cu soluții antiseptice;
- dilatarea colului uterin folosindu-se instrumente speciale;
- introducerea histeroscopului prin vagin si col, până în interiorul cavității uterine;
- intervenția presupune crearea unei camere de lucru în cavitatea uterină care trebuie astfel destinsă; de regulă se folosesc o serie de lichide speciale care sunt circulate în permanență sub o anumită presiune;
- medicul examinează progresiv canalul endocervical, cavitatea uterină și ostiumurile tubare în scop diagnostic;
- când este necesar, medicul poate efectua o serie de manevre chirurgicale, de la biopsii până la excizia unor formațiuni tumorale intracavitare, iar în acest caz, prin intermediul histeroscopului, se introduc instrumentele necesare acestor proceduri.
În general, o intervenție de histeroscopie poate dura între 10 și 60 de minute. Durata depinde, în mare parte, de scopul acesteia - procedura dureaza mult mai mult în cazul histeroscopiei intervenționale.
Imediat după intervenție și în zilele următoare, pacientele pot prezenta anumite simptome, dar reduse sau moderate: crampe abdominale sau senzație de presiune la nivel pelvin care se însoțesc de sângerări vaginale. Aceste simptome se remit destul de repede și, de regulă, nu necesită medicație simptomatică.
Clinica Doctor Allia Dmour, Obstetrică-Ginecologie oferă pacientelor sale următoarele tipuri de histeroscopie:
-
Histeroscopie diagnostică
-
Rezectoscopie: fibrom uterin intracavitar; fibrom submucos; polip
-
Histeroscopie operatorie: fibrom uterin intracavitar; fibrom submucos; polip
-
Histeroscopie sept uterin
-
Histeroscopie sinechie uterina (sindromul Asherman)
-
Histeroscopie operatorie hiperplazie endometru
-
Histeroscopie biopsie endometru
-
Histeroscopie extracție sterilet.
ECOGRAFII, COLPOSCOPIE, CARDIOTOCOGRAFIE
IMPORTANȚA ECOGRAFIEI ÎN OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE:
Ecografia reprezintă o examinare medicală cu ajutorul ultrasunetelor. Este metoda imagistică cea mai utilizată de investigare a afecțiunilor organelor genitale feminine (vagin, col, uter, ovare, trompe uterine). De asemenea, ecografia este una dintre cele mai importante investigații pentru diagnosticul și monitorizarea sarcinii, pentru că oferă informații care nu pot fi obținute altfel. În plus, are avantajul că este noninvazivă, nedureroasă, fără efecte adverse asupra fătului și se poate utiliza ori de câte ori este nevoie. Unul dintre secretele pe care ecografia le poate dezvălui este sexul fătului, care începe să fie vizibil din luna a patra. Clinica Doctor Allia Dmour are în dotare aparate ecograf Voluson - General Electric Company™, cea mai avansată tehnologie în materie de obstetrică-ginecologie, oferind scanări, măsurători și imagini extrem de precise 2D și 4D.
Ecografia transvaginală (endovaginală) este de multe ori recomandată pentru diagnosticarea unor afecțiuni ale aparatului genital feminin sau pentru a urmări în dinamică evoluția acestora. Această explorare imagistică este lipsită de riscuri, nu are contraindicații și constă în introducerea în vagin a unei sonde (cu dimensiuni de apoximativ 10-12cm) care emite ultrasunete și care captează ecoul sonic de la organele explorate. În acest fel pot fi vizualizate ovarele, trompele uterine, uterul, precum și formațiunile patologice de la acest nivel, cu minim de disconfort pentru pacientă.
Ecografia abdominală inferioară (ecografia pelvină) ajută medicul să evalueze dimensiunea și poziția vaginului, uterului, cervixului, a trompelor uterine și a ovarelor. Această examinare este o parte importantă a medicinii preventive și ajută la diagosticarea precoce a cancerelor, infecțiilor, bolilor transmise sexual și a altor afecțiuni ale organelor genitale.
Ecografia mamară este o metodă de examinare a sânilor, necesară pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor sânului, pentru investigarea inflamațiilor sau infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) și a traumatismelor mamare, precum și pentru diferențierea formațiunilor mamare benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase). După vârsta de 30 de ani este recomandat ca orice femeie să își facă anual o ecografie la sân.
Ecografia Doppler tiroidiană este o examinare imagistică non-invazivă, care evidențiază structura glandei tiroide, dimensiunea, forma și consistența, oferind medicului informații importante despre modificarile patologice - noduli tiroidieni, chisturi, inflamatie, hipertrofie sau tumori.
Ecografiile de biometrie fetală măsoară anumite părți fetale, iar dimensiunile sunt comparate cu datele din anumite tabele, conform vârstei gestaționale. Astfel se determină dacă fătul crește normal sau are anumite probleme. In timpul ecografiilor de biometrie fetală, medicul evaluează vârsta sarcinii, data concepției și data probabilă a nașterii.
Morfologia fetală de trimestrul I. Se poate realiza între săptămânile 11–14. Ideal este ca investigația să aibă loc la 12 săptămâni. Sunt evaluate și măsurate anumite structuri fetale și se evidențiază riscul pentru acel făt de a avea o malformație sau un risc genetic. În timpul acestei ecografii, se va evalua obligatoriu translucența nucală, un test care îi permite medicului să descopere dacă fătul prezintă riscul de a avea sindromul Down sau alte boli cauzate de anomaliile cromozomiale.
Morfologia fetală de trimestrul II. Se realizează între 20 și 22 de săptămâni de sarcină și permite evaluarea dezvoltării fătului și aspectul diverselor organe, ea numindu-se din acest motiv “ecografie morfologică”. Este considerată a fi una dintre cele mai importante și amănunțite ecografii din timpul sarcinii, întrucât evaluează dacă organele fatului (inima, ficatul, rinichii), capul, coloana vertebrală, bazinul si membrele s-au dezvoltat in mod corect.
Morfologia fetală de trimestrul III. Aceasta va fi indicată în timpul ultimului trimestru de sarcină, în jur de 32 de săptămâni. În timpul acesteia se evalueaza dacă fătul a crescut în mod corect și dacă se încadrează în limite normale. Medicul va măsura, printre altele, circumferința capului și lungimea femurului fătului.
Ecografia Doppler fetală este folosită în sarcină pentru a urmări fluxul sangvin de la nivelul arterelor ombilicale, cerebrale și cordului și poate fi realizată odată cu morfologia de trimestru, când se determină conformația anatomică a fătului. În condiții de rutină, examinarea Doppler a fătului se realizează rar. Doppler-ul fetal este rezervat acelor cazuri speciale când starea de sănătate a mamei sau a fătului ridică probleme de conduită medicală, ca de exemplu în cazurile de hipertensiune arterială a mamei, diabet gestațional, restricții de creștere intrauterină a fătului, incompatibilitate de Rh, lipsa perceperii mișcărilor fetale. Prima examinare Doppler se poate face la 12 săptămâni de sarcină, când se apreciază calitatea fluxului de sânge la nivelul arterelor uterine, adică acele vase de sânge care poartă oxigenul și nutrienții de la mamă la bebeluș.
Ecografia 3D/4D este o investigație bazată pe ultrasunete care este folosită frecvent în obstetrică.
Ecografia 3D permite reconstrucția imaginii în 3 planuri: frontal, sagital și transversal. Ecografia 4D adaugă un al patrulea element celor mai sus menționate: timpul. Se pot astfel surprinde imagini ale fătului care se mișcă, își ține degetele în gură sau zâmbește. Prin intermediul ecografiei 4D, părintii au ocazia să își vadă mai clar copilul încă de când se află în uter, iar acest lucru este benefic pentru legătura emoțională dintre ei. Claritatea imaginilor 3D/4D depind de lichidul amniotic în zona de interes, poziția fătului, grosimea peretelui matern (obezitate maternă).
Tehnicile moderne de ecografie permit un grad ridicat de acuratețe a diagnosticului, dar trebuie să fie asociate, în cele mai multe cazuri, cu examenul ginecologic propriu-zis.
COLPOSCOPIA SAU VIDEOCOLPOSCOPIA
Colposcopia (în greaca veche kolpos înseamna uter sau vagin, iar skopos înseamnă a te uita) reprezintă o metodă de investigație medicală imagistică / endoscopică neinvazivă și neiradiantă, în scopul diagnosticării și tratării afecțiunilor ginecologice specifice tractului genital inferior și părții inferioare a uterului.
Colposcopia se realizează de către medicul ginecolog cu ajutorul unui instrument medical numit colposcop sau videocolposcop, care luminează și măreste vizual suprafața colului uterin. Badijonarea cu o soluție de acid acetic a colului în timpul examinării determină evidențierea celulelor afectate în mod special de infecția cu Virusul Papilloma Uman (HPV) și a leziunilor sau modificărilor pre-canceroase și canceroase ale colului uterin.
CARDIOTOCOGRAFIA
Cardiotocografia sau testul fetal non-stres se efectuează în ultimele săptămâni de sarcină și reprezintă monitorizarea bătăilor cordului fetal și a contracțiilor intrauteriene, cu ajutorul unui aparat numit cardiotocograf. Această investigație este recomandată de medic în special în cazul sarcinilor care prezintă complicații, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, tulburările de coagulare, bolile autoimune sau afecțiunile tiroidiene.
ANALIZE:
-
Recoltare biopsie col uterin
-
Biopsie de endometru
-
Extragere și biopsie polip cervical
-
Biopsie mamară
-
Test Babes Papanicolau în mediu uscat
-
Test Babes Papanicolau în mediu lichid
-
Test ADN HPV detecție și genotipare
-
Recoltare secretie vaginala examen bacteriologic lamă
-
Cultură secreție vaginală
-
Profil extins trombofilie
-
Test Panorama cu microdeleții
-
Screening prenatal și pachet analize gravide
-
Pachet analize boli cu transmitere sexuală
-
Analize hormonale
-
FSH
-
LH
-
Analiza AMH
-
Profil TORCH
-
Analiza HIV
-
Analiza VDRL
-
Beta HCG trisomie trim. I
-
Scor Roma
-
CA 125 (ovar, canale biliare)
-
CA 15.3 (glanda mamara)
-
ARNr chlamydia + neisseria gonorrhoeae
-
Mycoplasma + ureaplasma
-
Sumar urină
-
Urocultură
-
Hemoleucograma completă
-
Pachet analize rejuvenare vaginală
-
Analize ovar micropolichistic
-
Analize patologie tiroidiană
-
Analize obezitate
-
Analize osteoporoză