top of page
Search
  • Writer's pictureDr. Allia Dmour

Colposcopia sau videocolposcopia

Updated: Feb 2, 2022

Obstetrică-ginecologie Iași


Colposcopia (în greaca veche kolpos înseamna uter sau vagin, iar skopos înseamnă a te uita) reprezintă o metodă de investigație medicală imagistică / endoscopică neinvazivă și neiradiantă, în scopul diagnosticării și tratării afecțiunilor ginecologice specifice tractului genital inferior și părții inferioare a uterului. Colposcopia se realizează de către medicul ginecolog cu ajutorul unui instrument medical numit colposcop sau videocolposcop, care luminează și măreste vizual suprafața colului uterin. Badijonarea cu o soluție de acid acetic a colului în timpul examinării determină evidențierea celulelor afectate în mod special de infecția cu Virusul Papilloma Uman (HPV) și a leziunilor sau modificărilor pre-canceroase și canceroase ale colului uterin. Colposcopia a fost dezvoltată de medicul german Hans Hinselmann în 1925, dar a început să fie folosită pe scară largă abia începând din anii '60, ca test complementar pentru pacientele cu citologie Babeș-Papanicolau anormală. În prezent, coploscopia reprezintă o investigație de bază în obstetrică-ginecologie, contribuind prin importanța sa la salvarea a milioane de vieți. Când este recomandată colposcopia? - dacă rezultatul testului Babeș-Papanicolau prezintă valori anormale; - în cazul rezultatelor anormale ale frotiului citologic; - în evaluarea și monitorizarea pacientelor cu infectare HPV de risc înalt; - în evaluarea și monitorizarea cazurilor cu tratament conservator pentru leziuni cervicale precanceroase, polipi, endometrioză, traumatisme diverse; - când există sângerări vaginale neexplicate; - dacă pacienta acuză dureri prelungite și neexplicate în partea inferioară a abdomenului; - dacă există suspiciuni la examenul ginecologic cu valvele.

Pregătirea pentru colposcopie: Colposcopia este indicată la 10-14 zile după menstruație, iar pacientei i se recomandă ca în precedentele 48 de ore să nu utilizeze tampoane interne, spălături vaginale interne, creme sau ovule și să nu aibă contact sexual. Colposcopia nu este indicată in perioada sarcinii.

O colposcopie poate dura aproximativ 15-20 minute și, în mod obișnuit, este nedureroasă. În timpul colposcopiei pot fi făcute și biopsii, caz în care se administrează un antialgic specific pentru eliminarea disconfortului. Tipul biopsiilor: - biopsie cervicală - se prelevă țesut din interiorul sau din afara colului uterin; - biopsie conică sau conizație, cel mai ades cu ansa diatermică. De obicei, după o colposcopie cu biopsie, pacientele au o scurgere vaginală închisă la culoare, care provine de la soluția folosită de medic pentru a reduce sângerarea. De asemenea, pot apărea crampe sau dureri usoare, dar acestea ar trebui sa dispară in câteva zile.

Rezultatele colposcoiei: medicul ginecolog poate spune pacientei imediat dupa procedură ceea ce a observat, iar în cazul în care se face și o biopsie, rezultatele anatomo-patologice sunt gata în 7-14 zile.

Pentru a vă programa la o consultație, vă rugăm să ne contactați pe messenger sau la telefon 0747619919. Aflați mai multe pe website-ul nostru, https://www.allia-ginecologie.com/ și pe pagina noastră de Facebook.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page