top of page
Search
  • Writer's pictureDr. Allia Dmour

Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU)

Updated: Feb 2, 2022

Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) este cea mai indicată metodă contraceptivă pentru femei, după ce au devenit mame, în scopul împiedicării apariției unei alte sarcini.Procedura de montare și de extracție a steriletului este realizată de medicul ginecolog și necesită un control genital prealabil fiecărei intervenții. Steriletul se poate monta daca femeia nu prezintă leziuni la nivelul colului uterin (test citologic Babeș-Papanicolau normal, nu mai vechi de un an) si nu este diagnosticată cu boală inflamatorie pelvină sau neoplazii uterine.

Steriletul acționează prin iritația locală a endometrului și menține un grad constant de inflamație ușoară, ceea ce împiedică ovulul fecundat să se poată implanta.

Steriletul este un dispozitiv mic, de mărimea unui băț de chibrit, care se introduce în cavitatea uterină, preferabil in ultima sau penultima zi de menstruație. Are forma literei T și este fabricat din plastic, cupru, argint sau aur. Toate steriletele au unul sau două fire care ies din cavitatea uterină și rămân în vagin. Existența lor în vagin indică faptul că dispozitivul este la locul lui, însă cea mai importantă utilitate a lor este atunci când trebuie scos steriletul: medicul trage cu o pensă chirurgicală de fire, extragând astfel dispozitivul.

Steriletul este una dintre cele mai eficiente metode moderne de contracepție, cu o rată de protecție împotriva sarcinilor nedorite de până la 99%. Este o soluție comodă și de lungă durată, pentru că se poate menține în medie 5 ani. În principiu este o metodă contraceptivă fără hormoni, însă există și sterilete care eliberează hormoni și care au alte indicații medicale. Acțiunea contraceptivă a dispozitivului intrauterin este imediată, iar efectele secundare sunt minime.

63 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page