top of page
Search
  • Writer's pictureDr. Allia Dmour

Ginecologia Endocrinologică

Obstetrică-ginecologie Iași


Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă de studierea și tratarea patologiilor hormonale. Hormonii reglează metabolismul, respirația, creșterea, reproducerea, percepția senzorială și mișcarea, iar dezechilibrele hormonale constituie baza multor afectiuni diagnosticate și tratate multidisciplinar în medicină.

Cele mai frecvente patologii hormonale și complicații etiologice sunt dereglările glandei tiroide (hipotiroidismul, hipertiroidismul, cancerul tiroidian, gușa), tulburările legate de obezitate, sindromul ovarului micropolichistic și osteoporoza (prima cauză a osteoporozei le femei este privarea de estrogeni specifică menopauzei).

În privința femeilor, multe patologii specifice ginecologiei se leagă de afecțiuni endocrinologice, între cele două discipline medicale (ginecologie și endocrinologie) existând numeroase interferențe.

Ginecologia endocrinologică se referă la afecțiunile de graniță între specialitățile de ginecologie și endocrinologie:

- tulburări ale pubertății

- neregularitatea, alternarea de flux, întârzierea sau dispariția ciclului menstrual

- menopauza precoce, premenopauza, menopauza și postmenopauza

- sindromul ovarului polichistic (tip I – adevărat; tip II – cu apariția după uzul de contraceptive orale; tip III – reacție inflamatorie; tip IV – reacție de suprasolicitare suprarenaliană)

- Pilozitate corporală sau facială în exces

- Acnee, seboree

- Infertilitate

- Contracepție

- Patologie mamară.

Consultația endocrinologică

De cele mai multe ori, un consult endocrinologic include și efectuarea unei ecografii tiroidiene, pe lângă anamneză, examenul clinic și recoltarea analizelor specifice. La recomandarea medicului, pentru stabilirea diagnosticului și prescrierea tratamentului, pot fi făcute și alte investigații - analize hormonale, biopsie, examen RMN, tomografie.


Pentru a vă programa la o consultație, vă rugăm să ne contactați la telefon 0747619919 / 0371371381. Aflați mai multe pe website-ul nostru, https://www.allia-ginecologie.com/ și pe pagina noastră de Facebook.


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page