Obstetrică-ginecologie Iași
Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP) este o tulburare hormonală frecvent intalnită in randul femeilor de varsta fertila, cel puțin 1 din 10 femei fiind afectate. Aproximativ 75% din cazurile de infertilitate si peste 20% din tulburarile de ciclu menstrual sunt cauzate de acest sindrom.
Semnele si simptomele SOP apar de obicei la pubertate, inca de la primele cicluri menstruale. Uneori SOP se dezvolta mai tarziu, de exemplu, ca urmare a cresterii in greutate.
DIAGNOSTICUL DE SOP este stabilit cand exista cel putin doua dintre urmatoarele simptome:
- Menstruatii neregulate, ceea ce inseamna ca ovulatia nu are loc atunci cand ar trebui.
- Excesul de androgeni, adica nivel ridicat de hormoni masculini, care pot cauza modificari fizice, cum ar fi exces de par facial sau corporal.
- Ovarele polichistice. La examenul ecografic, ovarele pot fi marite si pot contine microchisturi ce reprezinta foliculi ovarieni care nu au eliberat ovulul. Femeile care sufera de aceasta afectiune nu pot elibera ovulele, deci ovulatia nu are loc.
CONSULTUL GINECOLOGIC este obligatoriu, inclusiv o ecografie pelvină, atât pentru stabilirea diagnosticului cât si pentru urmarirea periodica, ideal la 6 luni.
CAUZA EXACTA A SOP ESTE NECUNOSCUTA, dar studiile arata ca este legata de anomalii ale nivelului de hormoni. Factorii care contribuie la aparitia acestui sindrom sunt:
- Insulina in exces. Insulina este hormonul produs la nivelul pancreasului, care permite celulelor sa foloseasca zaharurile, principala sursa de energie a organismului. La pacientele cu SOP (in special la cele supraponderale) celulele devin rezistente la actiunea insulinei, ceea ce determina organismul sa produca mai multa insulina. Excesul de insulina poate creste productia de androgeni.
- Inflamatia cronica. Cercetarile arata ca femeile cu SOP prezinta o inflamatie cronica care stimuleaza productia de androgeni si favorizeaza aparitia problemelor cardiace si circulatorii.
- Ereditatea. Cercetarile sugereaza ca anumite gene pot fi asociate cu SOP.
- Excesul de androgeni. Ovarele produc niveluri anormal de mari de hormoni androgeni care blocheaza ovulatiile si dau hirsutism (exces de par facial sau corporal) si acnee.
COMPLICATIILE SI RISCURILE SOP:
- Infertilitate. Pacientele care sufera de SOP sunt frecvent infertile iar daca reusesc sa obtina o sarcina, au un risc crescut de avort spontan cauzat de efectul nefavorabil pe care excesul androgenic si valorile crescute ale LH le au asupra endometrului;
- Diabet de tip 2;
- Tulburări psihice: depresie, modificari bruste ale dispozitiei, complexe de inferioritate cauzate de hirsutism (excesul de pilozitate);
- Hipertensiune arteriala si colesterol ridicat;
- Apnee in somn, o afectiune care cauzeaza intreruperea respiratiei in somn, frecventa in cazul femeilor obeze;
- Femeile care au avut menstruatia foarte neregulata, adica mai putin de trei sau patru menstruatii pe an, timp de mai multi ani, au un risc mai mare de a face cancer endometrial (la nivelul mucoasei uterine);
- Diabet gestational si/sau hipertensiune arteriala in sarcina;
- Avort spontan sau nastere prematura;
- Obezitatea se asociaza frecvent SOP si poate agrava complicatiile acestui sindrom.
TRATAMENTUL SOP:
1. SCHIMBAREA STILULUI DE VIATA
Este primul si cel mai important pas care trebuie facut de catre pacienta, dar si cel mai greu. Presupune educarea pacientei in ceea ce priveste alimentatia, efortul fizic regulat, evitarea stresului, a suprasolicitarii nervoase si acceptarea unui nou mod de viata, corect, pentru tot restul vietii.
In cazul femeilor supraponderale, cea mai buna solutie pentru ameliorarea simptomelor este pierderea in greutate. Acest lucru implica exercitii fizice, dar si o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume, paine integrala, cereale integrale, orez brun, peste si carne de pui.
2. TRATAMENTUL MEDICAMENTOS
Are rolul de a reduce secretia de hormoni androgeni sau actiunea lor la nivelul receptorilor specifici, precum si a hiperinsulinismului si efectelor lui nefavorabile.
Anticonceptionalele orale (combinatii de estrogen si progesteron) sunt utile in reducerea secretiei de testosteron prin “punerea in repaus” a ovarelor (adica a secretiei hormonale proprii, inclusiv a testosteronului in exces), daca sunt administrate pe o perioada de minim 6 luni.
Tratamentul cu anticonceptionale trebuie precedat de o discutie amanuntita cu pacienta referitor la bolile pe care le-a avut (hipertensiune, tulburari de coagulare, tromboflebita, embolie pulmonara, noduli mamari, tulburari de ciclu menstrual neinvestigate, boli reumatologice, migrene, diabet, etc), antecedente de cancer in familie etc.
Tratamentul cu anticonceptionale nu e indicat pacientelor fumatoare, care au peste 35 de ani, care au istoric cu afectiuni ce contraindica anticonceptionalele sau care nu au fost investigate corespunzator pentru riscuri.
Efectele secundare posibile sunt sângerarile intermenstruale (intre cicluri) mai ales in primele 3 luni de tratament, durerile abdominale, balonarile, migrenele, crestere ponderala usoara (prin retentie de apa), depresia, instabilitatea emotionala, scaderea libidoului.
Spironolactona, ciproteron acetatul pot fi asociate tratamentului cu anticonceptionale pentru a creste eficienta antiandrogenica a acestora.
Pacientele la care nu este posibil sau care nu doresc anticonceptionale, pot fi tratate cu progestative (naturale, semisinteza sau sinteza), dar cu o eficienta antiandrogenica redusa.
Tratamentul e obligatoriu sa fie monitorizat ecografic (ecografii ovariene seriate).
3. INTERVENTIA CHIRURGICALA de rezectie cuneiforma a ovarelor presupune indepartarea unei portiuni din stroma ovariana ingrosata, care creste sansa unei ovulatii scazând temporar secretia de androgeni.
Comments