top of page
Search
  • Writer's pictureDr. Allia Dmour

Importanța deosebită a testului Papanicolau

Updated: Feb 2, 2022

Medic ginecolog Iași

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit activ, dacă faceți periodic testul Papanicolau și mergeți regulat la controalele ginecologice.

Cauza principală a cancerului de col uterin este virusul papilloma uman (HPV), iar prezența acestuia, ca și cancerul în sine, este de cele mai multe ori lipsită de alarme sau simptome.

Din păcate, statisticile plasează România printre primele locuri în Europa în privința incidenței cancerului de col uterin (aproape jumătate din patologia oncologică la femei) și a mortalității provocate de acesta.

De aceea testul Papanicolau este foarte important. Prin acest test se verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV, precum și alte modificări precanceroase, ceea ce permite diagnosticul și tratamentul preventiv al afecțiunii. Altfel spus, atunci cand este efectuat anual, testul Papanicolau identifică din timp celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.


Testul este indicat tuturor femeilor de peste 21 de ani (după unele studii de peste 18 ani) sau care şi-au început de trei ani viaţa sexuală. Până la 30 de ani este indicat ca el să se facă anual, mai des chiar, dacă au fost descoperite unele modificări. La femeile peste 30 de ani, în cazul a trei examene anuale consecutiv negative, medicul ginecolog va decide dacă acesta ar putea fi făcut eventual mai rar, la doi sau trei ani. După 70 de ani, dacă există trei rezultate consecutive normale în ultimii zece ani, testele pot fi sistate. Frecvenţa testelor depinde şi de istoricul femeii în cauză: cele care şi-au început viaţa sexuală devreme (înainte de 18 ani), care au avut sau au mai mulţi parteneri sexuali, care au o imunitate scăzută, care au avut boli cu transmitere sexuală sau au cazuri de cancer de col uterin în familie (mamă, surori, bunici, mătuşi) sunt supuse unui risc suplimentar.


Cum să vă pregătiți înainte de examenul ginecologic pentru testul Papanicolau:

• nu folosiți medicamente sau spălături vaginale înainte cu două zile de examenul ginecologic

• să aveți 48 de ore repaus sexual

• să fiți în afara perioadei de menstruație.

Testul nu este dureros și constă în prelevarea celulelor din colul uterin şi examinarea lor la microscop. Poate fi recoltat conventional sau în mediu lichid.


Testul, care a salvat milioane de vieți, a fost inventat în 1927 de medicul român Aurel Babeş, profesor de anatomie patologică la Facultatea de Medicină din Bucureşti şi nepotul lui Victor Babeş, părintele bacteriologiei. Aurel Babeş a fost medicul care a observat importanţa examinării celulelor de la nivelul colului uterin în diagnosticul cancerului cervical şi tot el a efectuat primul test al acestor celule. Un an mai târziu, medicul de origine greacă Georgios Papanikolaou a perfecţionat testul şi a împărţit tipurile de frotiuri în cinci clase. În 1943, l-a introdus în practica medicală curentă. Deşi Papanicolau a rămas celebru pentru inventarea testului, medicii români îl numesc “Babeş-Papanicolau”, ca o recunoaştere a meritului savantului român.

71 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page