top of page
Search
Writer's pictureDr. Allia Dmour

MENOPAUZA - definiție, simptome și manifestări, diagnostic și terapie

Updated: Feb 2, 2022

Ginecologie Iași


Menopauza este o etapă biologică din viața oricărei femei, marcată de încetarea funcției ovarelor, adică încetarea ovulației și a secreției de hormoni sexuali feminini, estrogen și progesteron. Femeile se nasc cu un număr fix de foliculi ovarieni care se pierd la pubertate și pe parcursul perioadelor de ovulație, prin urmare menopauza se instalează în momentul în care rezerva de foliculi ovarieni se consumă. Foliculii ovarieni sunt responsabili atât de producerea ovulelor, cât și a hormonilor sexuali feminini. Diagnosticul de menopauză se pune după 12 luni de amenoree, adică absența menstruației timp de un an.

Această stare este rezultatul unor modificări naturale ale hormonilor, care au loc treptat, pe parcursul mai multor ani, și care favorizează de multe ori apariția unor afecțiuni precum: boli cardiovasculare, osteoporoză, incontinență urinară, luarea în greutate, dar și tulburări emoționale.


Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul estrogenului și progesteronului scade, numărul și calitatea ovulelor se reduc și ciclul menstrual devine neregulat. Această perioadă, numită premenopauză, poate dura câțiva ani și se încheie odată cu ultimul ciclul menstrual, fiind urmată după aproximativ un an de menopauză și apoi de postmenopauză.

În timpul postmenopauzei, nivelul hormonilor continuă să scadă și apoi se stabilizează la un nivel redus. Estrogenul ocupă un rol important în reglarea temperaturii corpului, formarea osoasă și echilibrul mucoasei vaginului, motiv pentru care scăderea lui din organism determină apariția unor afecțiuni legate de aceste procese.


Menopauza, conform Organizației Mondiale a Sănătății, se instalează între vârsta de 40 și 55 de ani, considerându-se vârsta de 51 de ani ca fiind o vârstă medie. Dacă menopauza se instalează până în 40 de ani este vorba de menopauză precoce sau timpurie și necesită tratament (insuficiență ovariană prematură).De asemenea, dacă menopauza nu se instalează până la vârsta de 55 de ani, femeile trebuie să facă analize amănunțite deoarece există riscul de hiperplazie de endometru sau cancer de sân. Menopauza se împarte în trei perioade distincte:

- Premenopauza, care are o durată de aproximativ 4-6 ani și reprezintă o perioadă de tranziție în care fertilitatea scade, producția de hormoni sexuali feminini se diminuează și ciclurile menstruale devin neregulate.

- Menopauza propriu-zisă, care reprezintă oprirea definitivă a menstruației.

- Postmenopauza, care reprezintă o perioadă de aproximativ 2-6 ani după oprirea menstrelor, timp în care activitatea ovariană încetează complet.


Menopauza se întinde până la 65 ani, dupa care urmeaza perioada de senescență.

Menopauza poate apărea natural, însă și artificial, fiind indusă în urma unor intervenții chirurgicale, cazul cel mai cunoscut fiind cel al operației de histerectomie (îndepărtarea chirurgicală a uterului și ovarelor pentru diverse patologii oncologice sau nononcologice).


Așa cum am arătat, menopauza se poate instala mai devreme sau mai târziu în viața unei femei, sub influența anumitor factori:

- Factori genetici: femeile care au un istoric familial de menopauză precoce pot intra mai devreme la menopauză. Conform studiilor, insuficiența ovariană prematură se poate transmite cu o frecvență de 4- 30%.

- Stil de viață: femeile care au un stil de viață dezechilibrat, marcat de stres și efort prelungit, sunt mai predispuse să intre la menopauză.

- Boli cronice – anumite boli cronice pot fi responsabile de debutul menopauzei precoce.


Menopauza – simptome și afecțiuni favorizate


Din cauza dereglărilor hormonale determinate de scăderea producției de estrogen, menopauza produce schimbări importante în viața unei femei, care se pot manifesta diferit ca intensitate, afectând starea fizică și psihică. Simptomele și afeccțiunile favorizate de menopauză sunt:

- Modificarea menstrelor. În general, înainte de instalarea menopauzei, apare o schimbare în tiparul menstrelor. Acestea pot deveni neregulate și fluxul menstrual poate varia de la abundent la foarte scăzut.

- Bufeurile. Acestea sunt valuri de căldură care pot apărea brusc, de mai multe ori pe oră sau pe parcursul unei zile, caracterizate de creșteri ale temperaturii corpului urmate de transpirații excesive în zona gâtului și a pieptului. Acestea pot fi asociate cu creșteri de tensiune.

- Transpirațiile nocturne. Multe femei, înainte de a intra la menopauză, experimentează transpirațiile nocturne abundente.

- Tulburări de somn. Insomniile sau trezitul brusc din somn pot fi simptome ale instalării menopauzei.

- Disconfort local și libido scăzut. Menopauza se manifestă prin modificări la nivelul mucoaselor vaginale, însoțite de disconfort în timpul actului sexual, usturime la urinare și chiar pierderi involuntare de urină. De asemenea, perioada menopauzei este asociată cu scăderea apetitului sexual.

- Creșterea tensiunii arteriale. Odată cu instalarea menopauzei, femeile pot deveni hipertensive.

- Palpitații. Femeile la menopauză se pot confrunta cu bătăi neregulate ale inimii.

- Schimbări de dispoziție. Simptome caracteristice menopauzei sunt și stările depresive, anxioase, atacurile de panică, crizele de plâns, scăderea stimei de sine, nervozitate și irascibilitate, dificultăți de memorare și concentrare și, în cazuri severe, chiar instalarea depresiei.

- Dureri articulare. Durerile și disconfortul la nivelul articulațiilor pot fi manifestări ale menopauzei.

- Dureri de cap. Menopauza favorizează migrenele, amețelile și chiar stările de confuzie.

- Menopauza este asociată cu creșterea în greutate, țesutul adipos fiind distribuit predominant abdominal.

- Modificări la nivelul pielii, părului și unghiilor. Menopauza poate favoriza căderea părului, pierderea strălucirii sale, uscarea pielii și fragilitatea unghiilor.

- Menopauza poate favoriza apariția osteoporozei și a bolilor cardiovasculare.


Diagnosticul și terapia menopauzei


Pentru diagnosticul de menopauza sunt necesare teste de sânge și de urină, determinându-se astfel activitatea hormonală. De asemenea, consultul ginecologic, examenul citologic Babeș-Papanicolau și ecografiile (mamare și transvaginale) sunt absolut necesare.

Analizele specifice sunt hemoleucograma, profilul lipidic, glicemia, transaminaze, funcția renală, sumarul de urină, nivelul hormonilor sexuali (estrogen, progesteron) și nivelul gonadotropilor (FSH, LH, prolactina).


Având în vedere dezechilibrul hormonal, manifestările menopauzei pot fi tratate prin terapia de substituție hormonală. Această metodă presupune administrarea de hormoni sexuali artificiali, estrogen și progesteron, iar efectele sunt remarcabile, cazurile reacțiilor adverse ale organismului fiind minime. Terapia de substituție hormonală are rolul de a diminua și reduce simptomele menopauzei, cu impact pozitiv asupra bufeurilor și a transpirațiilor nocturne, totodată contribuind remarcabil la lubrifierea vaginală și la menținerea colagenului în piele.

Terapia de substituție hormonală este indicată în primii 5-7 ani de la instalarea primelor semne ale menopauzei și doar în absența unei contraindicații majore, precum neoplazie genito-mamara, endometrioză, hemoragiile genitale de origine necunoscută, afecţiunile hepatice, accident vascular coronarian sau cerebral sau tromboza venoasă profundă.


Tratamentul cu vitamine și minerale: combinație de seleniu, zinc, Omega 3, vitaminele A, C, E și un aport susținut de calciu și vitamina D3 pentru prevenirea osteoporozei (dozele zilnice recomandate sunt de 1000 mg de calciu elementar și 800 UI de vitamina D3).

De asemenea, adoptarea unui stil de viață sănătos este deosebit importantă pentru prevenirea sau ameliorarea afecțiunilor favorizate de menopauză: mișcare zilnică minim 30 de minute, alimentație ponderată și reducerea stresului cotidian.

84 views0 comments

Коментарі


Функцію коментування вимкнено.
bottom of page