Medic ginecolog Iași
Afecțiunile ginecologice cauzează disconfort oricărei femei, la un moment dat in timpul vietii, insa pentru unele consecintele sunt minore si usor de tratat, in timp ce pentru alte paciente pot avea urmari mult mai grave ajungand pana la infertilitate si in anumite cazuri punand viata in pericol.
Infecțiile vaginale reprezinta principalul motiv pentru care femeile ajung la medicul ginecolog. Acestea nu trec de la sine niciodată și dacă nu sunt tratate pot avea consecințe grave, în special în cazul femeilor cu imunitate scăzută sau a celor care sunt gravide.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 90% din cazurile de infecții vaginale sunt diagnosticate cu vaginoză bacteriană, trichomoniază și candidoză.
Infecția vaginală se instalează atunci când este destabilizat echilibrul micromediului vaginal de către o bacterie, care afectează aciditatea pH-ului și implicit, scade numărul de lactobacili vaginali.
Cauzele infecțiilor vaginale sunt:
- raportul sexual neprotejat cu parteneri care poartă bacterii;
- variatiile hormonale, frecvente de-a lungul ciclului menstrual si in timpul sarcinii;
- nivelul scazut de estrogeni din timpul menopauzei poate determina o crestere a pH-ului vaginal;
- utilizarea preparatelor intravaginale si spermicidelor;
- igiena intima ori excesiva, ori necorespunzatoare;
- utilizarea pilulelor contraceptive;
- tratamentele cu antibiotic;
- un sistem imunitar deficitar;
- obezitatea;
- diabetul zaharat;
- parfumurile sau tampoanele incompatibile cu pH-ul vaginal.
Simptomele cele mai frecvente ale infecțiilor vaginale:
- Modificarea secrețiilor vaginale: acestea devin mult mai abundente, își schimbă culoarea cu nuanțe spre gri, gălbui sau verzui și capătă un miros neplăcut.
- Disconfort în zona genitală: cel mai des apar durerea, usturimile și pruritul vaginal, dar și iritarea, edemul și inflamarea zonei intime. La unele femei pot apărea reacții neplăcute mai accentuate precum arsurile și durerile puternice.
- Nevoia de a urina des: în afara acestui disconfort apar durerea și usturimea la urinat. Urina poate să aibă în unele cazuri un miros deranjant și o culoare roșie, portocalie sau maronie.
Candidoza, cea mai raspandita dintre infectii genitale
Candida este o ciuperca care traieste aproape peste tot, inclusiv in corpul uman. De obicei, sistemul imunitar tine sub control dezvoltarea excesiva a ciupercii. Infectia cu Candida este cunoscuta sub denumirea de candidoza, candidoza vulvo-vaginala, vaginita candidozica sau infectie vaginala. Aproximativ 75% dintre femei fac o infectie vaginala cel putin o data in viata. In 80-90% din cazuri, candidoza vulvo-vaginala este cauzata de o dezvoltarea excesiva a ciupercii candida. De obicei, candidozele pot fi eliminate cu un tratament de scurta durata cu medicamente antifungice. Cu toate acestea, la persoanele care suferă și de alte afecțiuni, candidozele pot fi dificil de tratat si pot reveni dupa tratament.
Vaginoza bacteriană
Gardnerella vaginalis este o infecție bacteriană vaginală care afectează trei din patru femei, cel puțin o dată în viață și, deseori, însoțește fie candidoza, trichomoniaza sau infecțiile tractului urinar. Bacteria Gardnerella vaginalis este cea mai frecventă cauză a vaginitei bacteriene la persoanele active sexual și cele care schimbă mai mulți parteneri. Aceasta substituie lactobacilii din flora vaginală, așa-zisele bacterii bune, cu bacterii patologice. Bacteriile patologice tipice vaginitei bacteriene pot apărea și în lipsa unei alte infecții vaginale și de cele mai multe ori organismul nu prezintă simptome.
Trichomoniaza
Trichomonas vaginalis este un parazit de dimensiuni mici care se transmite în principal prin contact sexual neprotejat, mai ales în cazul femeilor tinere cu viață sexuală activă. Trichomoniaza este depistată mai ales în cazurile unde nu există o educație sexuală solidă. Parazitul care declanșează trichomoniaza trăiește în interiorul uretrei și devine activ în momentul începerii vieții sexuale. Acesta afectează vaginul, cervixul uterin, uretra și vezica urinară.
Boala poate avea consecințe grave, mai ales în cazul femeilor însărcinate, care riscă să sufere o naștere prematură sau să aducă pe lume un copil subponderal.
Diagnostic și tratament
Diagnosticul infecțiilor vaginale presupune întotdeauna un control ginecologic, precum și prelevarea de secretii vaginale si analiza acestora in laborator.
Tratamentul obișnuit al infecțiilor vaginale este medicamentos și presupune administrarea de antibiotice, antimicotice sau asocierea acestora.
Comments