Ginecologie Iasi
Obstetrica-ginecologia reprezintă o specialitate medicală care se ocupă cu studiul morfo-fiziopatologiei organelor genitale feminine ca parte a întregului organism, al proceselor biologice legate de reproducere și tratamentul stărilor patologice din sfera genitală.
Obstetrica-ginecologia folosește consultații specifice și o varietate de teste efectuate regulat, in funcție de vârsta pacientelor și de factorii de risc asociați.
Vă recomandăm să solicitați o consultație ginecologică cel puțin o dată pe an, care trebuie să conțină un test Babeș-Papanicolau. Acesta este un test prin care sunt prelevate celule din colul uterin şi examinate la microscop, iar rezultatele vor arăta dacă celulele sunt afectate de virusul papilloma uman (HPV), inclusiv dacă există orice modificări precanceroase sau canceroase. De asemenea, pot fi necesare alte investigații de laborator si ecografice pe care medicul le consideră necesare.
Dacă se intamplă să vă simțiți rău, adresați-vă imediat medicului ginecolog, nu așteptați controlul anual.
Simptomele care impun un control ginecologic cât mai curând posibil sunt:
- sângerările anormale (metroragii);
- modificari ale secretiei vaginale, care pot fi patologice;
- menstruatiile dureroase si neregulate ori lipsa menstruatiei (amenoree);
- durere pelvina, durere la contact sexual, durere in timpul urinarii si urinari frecvente, prurit;
- tulburarile de tranzit intestinal, cresterea in volum a abdomenului;
- tensiune mamara, jena sau durere la nivelul sânului/sânilor, modificari ale profilului, formei sânului sau tegumentelor, scurgere mamelonara spontana/provocata, inflamatie locala, fisuri mamelonare.
În cazul femeilor însărcinate, acestea trebuie să se prezinte la control medical lunar, în primele 2 trimestre ale sarcinii, iar în ultimul trimestru al sarcinii de două ori pe lună.
Testul este indicat tuturor femeilor de peste 21 de ani (după unele studii de peste 18 ani) sau care şi-au început de trei ani viaţa sexuală. Până la 30 de ani este indicat ca el să se facă anual, mai des chiar, dacă au fost descoperite unele modificări. La femeile peste 30 de ani, în cazul a trei examene anuale consecutiv negative, medicul ginecolog va decide dacă acesta ar putea fi făcut eventual mai rar, la doi sau trei ani. După 70 de ani, dacă există trei rezultate consecutive normale în ultimii zece ani, testele pot fi sistate. Frecvenţa testelor depinde şi de istoricul femeii în cauză: cele care şi-au început viaţa sexuală devreme (înainte de 18 ani), care au avut sau au mai mulţi parteneri sexuali, care au o imunitate scăzută, care au avut boli cu transmitere sexuală sau au cazuri de cancer de col uterin în familie (mamă, surori, bunici, mătuşi) sunt supuse unui risc suplimentar.
CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU CONSULTAȚIA GINECOLOGICĂ:
Investigațiile ginecologice necesită deseori recoltarea unor analize specifice, cum ar fi examenul citologic Babeș-Papanicolau (testul PAP) sau examenul secreției vaginale. Analiza tipului și aspectului secrețiilor vaginale îi dau medicului foarte multe informații despre starea de sănătate a pacientei.
De aceea, în vederea recoltării corecte a acestor teste:
• nu folosiți medicamente sau spălături vaginale înainte cu două zile de examenul ginecologic
• să aveți 48 de ore repaus sexual
• să fiți în afara perioadei de menstruație.
Kommentare